Головна » Здоров'я » Дефіцит кальцію – чим небезпечний

Дефіцит кальцію – чим небезпечний

Людський організм – це складна система. У ньому сотні тисяч різних складових. Незважаючи на всю складність, природа подбала, щоб усі елементи цієї системи злагоджено працювали. Але часто найменша поломка або невідповідність може суттєво вплинути на функціонування всього організму. Саме тому так важливо стежити за своїм здоров’ям.

Усім відомо, що з настанням похилого віку набагато важче виконувати прості дії та вправи. Адже немає вже колишньої вправності, вміння, швидкості, людина більш повільна й неповоротка. Особливо вікові зміни стосуються кісток і м’язового апарата. А все через те, що в літньої людини зменшується мінеральна щільність кісткової тканини, кістки стають більш крихкими та виникає ризик переломів. І одна з причин цього – нестача або дефіцит кальцію.
Організм дорослої людини в період повної зрілості містить приблизно 1300 гкальцію1. 99% його знаходиться в скелеті, а 1% – у зубах, м’яких тканинах, плазмі й екстраваскулярній рідині2.
В організмі кальцій накопичується з початку життя. Недостатнє споживання кальцію провокує розвиток серйозного захворювання – остеопорозу. Дефіцит кальцію також призводить до інших захворювань, характерних для дорослого населення, – атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії, порушення мозкового кровообігу, дегенеративних захворювань хребта й суглобів.
Найбільше необхідного надходження кальцію в організм потребують діти й підлітки (вони інтенсивно ростуть), а також представники старшого покоління – жінки в періоді постменопаузи й чоловіки після 65 років (у ці періоди життя кальцій активно втрачається і/або не повною мірою всмоктується з їжею).
Важливо знати, що дефіцит кальцію пов’язаний із рівнем всмоктування цього елемента в кишечнику. Наприклад, у маленьких дітей і підлітків кальцій всмоктується краще, ніж у здорових дорослих і людей літнього віку. У літніх людей всмоктування кальцію в кишечнику може зменшуватися через понижений рівень кальцитріолу (активної форми вітаміну Д) в крові або через підвищений рівень лужних компонентів у шлунку3. Вчені наводять такі дані: через зниження ефективності кишкового всмоктування організм 65-літньої жінки поглинає кальцію на 50% менше, ніж організм підлітка, а у 75-літніх жінок кількість всмоктуваного кальцію на 40% нижча, ніж у віці 25 років4.

Статистика споживання кальцію

>> Читати далі >>
У результаті клінічних досліджень було доведено, що в 7 з 10 жінок старших 50 років спостерігається дефіцит кальцію, а понад 70% жінок у постменопаузі споживають менше 1000 мг кальцію щодня5. Середня норма споживання кальцію для дорослих у віці від 51 року становить 674 мг/день, що значно нижче рекомендованої денної норми 1200 мг6.
Саме тому так важливо звертати увагу на стан організму та стежити, щоб з їжею надходила достатня для його нормального функціонування кількість кальцію. Якщо це не відбувається, необхідно вживати кальцієвмісні препарати. До складу «Кальцій-Д3 Нікомед» входить 500 мг кальцію та 200 МО вітаміну Д3. Цієї дози достатньо для профілактики й лікування дефіциту кальцію і/або вітаміну Д. Якщо ж потрібна профілактика й комплексна терапія такого грізного захворювання, як остеопороз, лікарі рекомендують «Кальцій-Д3 Нікомед Форте». У його складі 500 мг кальцію та 400 МО вітаміну Д3.
Необхідно зазначити, що процес всмоктування кальцію в шлунково-кишковому тракті залежить від типу солі кальцію, яка використовується в комплексних препаратах. До складу «Кальцій-Д3 Нікомед» входить карбонат кальцію. Типовий рівень всмоктування кальцію з карбонату становить 20–40% і залежить від прийнятої дози й індивідуальних фізіологічних особливостей7.
Усім давно відомо, що скелет – це комплекс кісток, які забезпечують опорну функцію організму. Оскільки кальцій є основою кісткової тканини, недостатнє його споживання призводить до виснаження та навіть переломів кісток. Відповідно, нормальна кальцієва рівновага – обов’язкова умова для здорового й повноцінного життя нашого організму.

 

Джерела
1Nordin B. E. Nutrition. 1997, 13: 664–686.
2Robertson in: Nordin B. E. Calcium in human biology. London, Springer, 1988.
3Andersen J. Nutr Biochem. 1991, 2: 300–307.
4Michaelsen et al. Rapport. Ernæringsrådet, København, 1993.
5Dionyssiotis et al. Osteoporosis Int. 2006, 17 (Suppl. 1): 91.
6Fulgoni et al. J Am Coll Nutr. 2004, 23: 651–659.
7Straub et al. Nut in Clin Practice. 2007, 22: 286–296.