Головна » Здоров'я » Вагітність і годування груддю

Вагітність і годування груддю

Народження дитини – не тільки щастя та нове життя, але й серйозне випробування для будь-якої жінки, яка виносила дитину. Адже такий прекрасний період у житті кожної жінки як вагітність є також і великим стресом для її організму.
Під час вагітності організм жінки всі свої сили й енергію віддає дитині, іноді навіть на шкоду власному здоров’ю. Найчастіше проблеми виникають через недостатню кількість кальцію, тому що кальцій є одним із основних будівельних елементів скелета майбутньої дитини.

Оптимальна добова доза кальцію для жінок у віці 25–50 років – 1000 мг. Під час вагітності потреба в кальції зростає – необхідно споживати від 1200 до 1500 мг на день (доза залежить від триместру вагітності). Материнський резерв кальцію за участі вітаміну Д створюється протягом I і II триместрів і використовується в III триместрі, коли потреба плода в ньому максимальна1. Спожитий майбутньою мамою кальцій іде на формування скелета, м’язів і серця маляти. Плід акумулює приблизно 30 г кальцію з материнського скелету. І майже 80% цієї кількості отримується під час останніх трьох місяців перед народженням2. Відповідно, якщо вагітна жінка вживає недостатню кількість кальцію, необхідна для дитини доза буде «добуватися нею» з її кісток і зубів. При цьому відбудеться порушення кістково-фосфорного обміну, що негативно впливає як на здоров’я майбутньої мами, так і на якісний розвиток самої дитини.
Дефіцит кальцію в організмі вагітної негативно впливає на обмін і засвоєння їжі, захисні сили організму, стан кісток і зубів, згортання крові, ритм серцевих скорочень. Дефіцит цього мікроелемента є причиною підвищення артеріального тиску. Крім того, нестача кальцію може призводити до розвитку токсикозів і нейровегетативних змін у вагітних, затримки росту плода й повноцінного формування зубощелепної системи дитини3.
Для підтримки кальцієвої рівноваги вагітна жінка повинна щодня випивати 2 склянки якісного свіжого або кислого молока, кефіру, з’їдати кілька шматочків жовтого сиру та 100–150 г білого (домашнього) сиру. Також потрібно включити в раціон бринзу, житній хліб, горіхи, свіжі фрукти й овочі (особливо квасолю та буряк). Не потрібно забувати, що кальцій засвоюється повільно. Тому необхідно вживати продукти, що містять магній, фосфор і вітамін Д (риб’ячий жир, печінка тріски, жовтки яєць), завдяки яким кальцій краще засвоюється й утримується в організмі.
Існує пряма залежність між вмістом у плаценті вітаміну Д і показниками кальцій-фосфорного обміну у вагітних: дефіцит вітаміну Д знижує засвоєння кальцію на 90%, а фосфору – на 60%3. Також необхідно пам’ятати, що під час вагітності потреба у вітаміні Д зростає вдвічі та становить 400 МО4.

Значення кальцію для мами, що годує

>> Читати далі >>
Усі ці застереження й поради також стосуються мам, що годують. І, може, навіть більше, ніж вагітних. Під час лактації 160–300 мг материнського кальцію щодня втрачається з молоком. Динамічні дослідження здорових жінок показали, що під час годування грудьми відбувається швидка втрата маси кістки. Однак після припинення лактації та поновлення менструацій настає відновлення. Та все ж жінкам у ці періоди життя лікарі рекомендують вживати 1200 мг кальцію в день, а 22–24-літнім – до 1500 мг кальцію2. Оптимальна кількість вітаміну Д для мами, що годує, – 400 МО4 (як і під час вагітності).
Не слід забувати, що навіть повноцінне та правильне харчування не може гарантувати надходження в необхідній кількості кальцію та вітаміну Д в організм вагітної або мами, що годує. Це пов’язано з різними факторами, що впливають на процес всмоктування мінералів і вітамінів, наприклад, з проблемами з якісним харчуванням, а також із деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. В такому випадку фахівці рекомендують вживати комплексні вітамінно-мінеральні препарати.
У складі препарату «Кальцій-Д3 Нікомед» оптимальна комбінація кальцію (500 мг) і вітаміну Д3 (200 МО). Важливою перевагою препарату є жувальна форма, завдяки якій кальцій швидше розчиняється та краще засвоюється в травному тракті, а також приємний фруктовий смак (апельсиновий або м’ятний). Друге особливо важливо, адже під час вагітності смакові якості як продуктів, так і лікарських препаратів суттєво впливають на самопочуття та настрій майбутньої мами.
Незважаючи на всі труднощі, вагітність, пологи й вигодовування дитини – це найпрекрасніший період в житті жінки. І щоб спогади про нього були якнайкращими, потрібно постійно піклуватися про себе та приділяти якомога більше уваги своєму здоров’ю.

 

Джерела
1Cooper C. at al. Developmental origins of osteoporotic fracture: the role of maternal vitamin D insufficiency. // J. Nutr. 2005, V. 135, N 11: 2728–2734.
2Зазулевская Л. Я., Климова С. В. Применение препарата Кальций-Д3 Никомед для профилактики и лечения заболеваний пародонта. – Алматы, 2000.
3Кузьмина Э. М. Кальций в комплексной профилактике стоматологических заболеваний у беременных женщин и подростков. – М., 2012.
4Rizzoli et al. Bone. 2008, 42: 246–249.