Головна » Здоров'я » Здорове харчування

Здорове харчування

Mens sana in corpore sano (лат. – У здоровім тілі здоровий дух).
Так ще в I столітті н.е. говорили римляни. Коли ти здоровий, то й помисли твої здорові, і сила невичерпна, є бажання творити та діяти.
Запорука здоров’я людини – здорове та повноцінне постачання організму необхідної кількості вітамінів, макро- і мікроелементів, а також інших корисних речовин. Іншими словами – правильне харчування.

Одним із найважливіших елементів, які беруть участь в обміні речовин, роботі серця, легенів, ендокринної та нервової систем, є кальцій. Дефіцит цього мікроелемента може згубно вплинути на стан здоров’я. Усім відомо, що основне джерело кальцію – це кисломолочні продукти, наприклад, молоко, йогурт, кефір, сир, сметана, кисляк. Ось цікавий факт – козяче молоко багатше кальцієм, ніж коров’яче. Саме тому кисломолочні продукти повинні бути невід’ємним компонентом повноцінного харчування людини.
Найбільш корисно поєднувати кисломолочні продукти з овочами і фруктами, оскільки так кальцій краще засвоюється. Також потрібно мати на увазі, що не всі молочні продукти корисні з погляду насичення організму кальцієм. Наприклад, вершкове масло, вершкові сири й вершки містять багато жирів, але мало кальцію.
У здоровому раціоні кожної людини повинні бути овочі з зеленими й темно-зеленими листками, що є гарним джерелом кальцію: броколі, кольрабі, шпинат, листя ріпи, цвітна та білокачанна капуста, спаржа, салат, цибуля. Кальцій містять також яєчні жовтки, бобові (зелений горошок, боби, сочевиця, соя, квасоля), горіхи, інжир. Корисні сардина або інша риба з м’якими кістками, наприклад, консервований лосось, але їх краще з’їдати разом із кістками.
Повноцінне харчування також передбачає споживання великої кількості фруктів і овочів. Багато кальцію в моркві, буряку, яблуках, вишні, аґрусі, суниці, винограді, абрикосах, ожині. Необхідно пам’ятати, що кальцій втрачається при термічній обробці. Втрати будуть незначні, якщо вода, в якій варилися овочі, іде у вживання (наприклад, бульйон або підлива).

Вітамін Д – необхідний супутник кальцію

>> Читати далі >>
Не слід забувати, що сам по собі кальцій довго засвоюється. Тому при плануванні добового здорового раціону важливо не забувати про продукти, що містять вітамін Д, який нейтралізує дію різних антикальцинуючих речовин і є регулятором фосфорно-кальцієвого обміну. Вітамін Д регулює рівень кальцію в крові шляхом прискорення його всмоктування з їжі в кишечнику, а також активізуючи його повторне всмоктування в нирках.
Важливо зазначити, що деякі продукти харчування містять достатню кількість вітаміну Д. Хороше джерело вітаміну Д – жирні сорти риби (лосось, скумбрія, сардина, тунець), печінка, а особливо печінка тріски, яйця, риб’ячий жир, гриби, молоко, салат-латук, а також… засмага, так – саме засмага. Справа в тому, що під дією ультрафіолету в шкірі утворюється необхідний запас вітаміну Д.
Відомий факт, що навіть здорове й повноцінне харчування не може (через різні як зовнішні, так і внутрішні причин) задовольнити всі потреби організму в кальції та вітаміні Д. У таких випадках лікарі рекомендують вживати препарати, що містять добову дозу кальцію та вітаміну Д.
Оптимальна кількість кальцію та вітаміну Д3 (500 мг кальцію + 200 МО вітаміну Д3) міститься в препараті «Кальцій-Д3 Нікомед». Клінічно доведено, що препарат підвищує щільність і правильність будови кісток1, а також знижує ризик і частоту переломів2.
«Кальцій-Д3 Нікомед» застосовують для профілактики й лікування дефіциту кальцію і/або вітаміну Д. Для профілактики та комплексної терапії остеопорозу лікарі рекомендують «Кальцій-Д3 Нікомед Форте». У його складі така сама доза кальцію, але вдвічі більше вітаміну Д3. Завдяки цьому кальцій краще засвоюється та значно збільшується мінеральна щільність кісток1.
«Кальцій-Д3 Нікомед» і «Кальцій-Д3 Нікомед Форте» прекрасно розчиняються3, а жувальна форма та приємний смак (апельсиновий, м’ятний, лимонний) поліпшують щоденне дотримання режиму прийому препарату. Приємної Вам підтримки та відновлення здоров’я.

 

Джерела
1Deroisy et al. Curr Ther Res Clin Exp. 1998, 59 (12): 850–862.
2Larsen et al. J Bone Miner Res. 2004, 19 (3): 370–378.
3Rifbjerg-Madsen et al. Osteoporosis Int. 2008, 19 (2): 451.