Logo
Ціна
  • RU
  • \ UA

Кальцій у продуктах: збалансоване харчування та дефіцит елемента

Кальцій — це мінерал, який бере участь у життєво важливих функціях. Хоча дослідження ролі цієї речовини насамперед зосереджуються на здоров’ї кісток, за останні роки вчені виявили чимало даних, які підтверджують вплив цього макроелемента й на інші аспекти здоров’я (1). Саме тому питання про те, у чому міститься кальцій і скільки його потрібно отримувати для гарного самопочуття та підтримання різних функцій організму, є досить актуальним. Адже в разі дефіциту цього мінералу важливо вживати заходів щодо корекції його надходження. Спробуємо розібратися детальніше, у яких продуктах багато кальцію, а також відповімо на запитання, як засвоюється такий макроелемент і чи завжди кальцій у продуктах може задовольнити всі потреби організму.

 

Кальцій в організмі людини

 

Кальцій є важливою молекулою, яка бере участь у багатьох біохімічних процесах в організмі. Це важливий елемент для правильної роботи серця, структурної цілісності кісток і зубів та повноцінних м’язових скорочень. Крім того, деякі дослідження показують, що адекватне споживання кальцію допомагає знизити ризик ускладнень під час вагітності, серцево-судинних захворювань та онкології (1, 2). Але чи можуть продукти, що містять кальцій, повністю покрити потреби організму в цьому нутрієнті? Щоб відповісти на це запитання, необхідно розібратися в нормах вживання цього мінералу в різному віці.

Згідно з даними американського Інституту медицини Національної академії рекомендований рівень споживання кальцію в різному віці становить (3):

Категорія населенняРекомендована добова доза споживання, мг/день
Діти від 1 до 3 років700
Діти від 4 до 8 років1000
Діти від 9 до 13 років1300
Діти від 14 до 18 років1300
Вагітні/годуючі від 14 до 18 років1300
Дорослі від 19 до 30 років1000
Вагітні/годуючі від 19 до 50 років1000
Чоловіки від 51 до 70 років1000
Жінки від 51 до 70 років1200
Старше 70 років1200

 

Як видно з даних, що наведені в таблиці, потреби в кальцію досягають піку в підлітковому віці, щоб підтримувати період швидкого росту, а потім знижуються в дорослому віці. Рекомендації знову підвищуються для жінок після менопаузи та для населення старше 70 років, оскільки біодоступність цього макроелемента знижується з віком (3).

Основний фактор ризику дефіциту — недостатнє споживання продуктів, багатих кальцієм. Джерела кальцію мають бути присутніми в раціоні постійно, але навіть їхня адекватна кількість далеко не завжди є гарантованим способом уникнути дефіциту. На всмоктування цього макроелемента та розподіл його в організмі впливають і інші чинники, серед яких найважливішим є адекватне вживання вітаміну Д. Саме він забезпечує всмоктування кальцію в кишківнику (3). Також засвоєння макроелемента може порушуватися, якщо вживати продукт, збагачений кальцієм, разом із їжею, що знижує його засвоєння, наприклад, із фітиновою та щавлевою кислотою (вони містяться в шпинаті, листовій капусті, солодкій картоплі, ревені, бобових, цільнозернових продуктах). Також вплинути на рівень кальцію в організмі може натрій (наприклад, у складі харчової солі), алкоголь і кофеїн (4).

ТОП продуктів, у яких міститься багато кальцію

 

Найвідоміші продукти, збагачені кальцієм, — це молокопродукти. Але вміст макроелемента в їхньому складі може варіюватися.

Таблиця продуктів, збагачених кальцієм:

ПродуктРозмір порційСклад кальцію, мг
Молоко знежирене200 мл (стакан)240
Молоко незбиране200 мл244
Йогурт натуральний150 г207
Йогурт, ароматизований150 г197
Йогурт зі шматочками фруктів150 г169
Твердий сир (чеддер, пармезан тощо)30 г240
Свіжий сир (кисломолочний)200 г138
М’який сир (камамбер, брі)60 г240
Фета60 г270
Моцарела60 г242

 

Вивчивши цю таблицю, стає зрозуміло, де є найбільше кальцію (5). Але водночас також легко можна порахувати, що для отримання достатньої кількості такого макроелемента потрібно отримувати досить специфічне харчування — щоб забезпечити організм 1 г (1000 мг) кальцію, потрібно випити близько літра молока, з’їсти близько 650 мг йогурту або цілих 100 г сиру. Водночас також потрібно враховувати, що продукти з кальцієм можуть засвоюватися не повністю, тому отримувати такий важливий макроелемент краще з невеликим запасом (6).

 

Нетипові продукти з високим вмістом кальцію

 

Крім молочних продуктів, є й інші продукти з високим вмістом кальцію. Значний внесок у добове споживання цього мінералу вносять овочі, крохмалисті продукти, сухофрукти та риба (5).

 

ПродуктРозмір порціїСклад кальцію, мг
Сардини в олії, консерва60 г240
Крес салат120 г188
Броколі, сира120 г112
Ревінь, сирий120 г103
Морква, сира120 г36
Тунець консервований120 г34
Риба (тріска, форель, оселедець)120 г20
Яйце50 г27
Курка120 г17

 

Кальцій у рослинних продуктах засвоюється по-різному. Хорошим рівнем абсорбції вирізняється броколі, мінімальним — ревінь і шпинат (попри наявність у їхньому складі щавлевої кислоти) (6). Поширеним немолочним джерелом кальцію є і рибні продукти, водночас риба також є джерелом вітаміну Д і фосфору, які допомагають цьому нутрієнту засвоїтися (4, 7). Однак, навіть знаючи, у якій рибі багато кальцію, багато хто не може включити її у свій раціон у достатньому об’ємі, щоб задовольнити всі потреби організму. І тут на допомогу можуть прийти спеціальні дієтичні добавки та лікарські засоби, які стануть додатковим джерелом кальцію (1, 4).

Лікарські засоби для поповнення дефіциту кальцію

 

У разі дефіциту такого важливого макроелемента рекомендується використовувати додаткові джерела кальцію, які допоможуть підтримати здоров’я всього організму, зокрема, скелета, зубів, м’язової системи та інших органів і систем. З цією метою можна використовувати Кальцій-Д3 Нікомед Остеофорте. Цей лікарський засіб було розроблено як додаткове джерело кальцію і вітаміну Д, що важливий для його засвоєння (8).

Кальцій-Д3 Нікомед Остеофорте — це перші жувальні таблетки (10), які містять 1000 мг кальцію + 800 МО з лимонним смаком. Одна жувальна таблетка препарату є джерелом 2500 мг кальцію карбонату (ця кількість еквівалентна 1000 мг кальцію), а також 20 мкг (800 МО) холекальциферолу — вітаміну Д3.

Кальцій-Д3 Нікомед сприяє зниженню ризику переломів (11) і поліпшенню мінеральної щільності кістки (МЩК) (12).

Такий препарат з D3 рекомендується приймати дорослим усього по 1 таблетці 1 раз на день. (8).

Висновки

 

Щодня організм потребує певну кількість кальцію для підтримки функцій різних органів і систем, а також необхідний для перебігу процесів життєдіяльності. Зокрема, такий макроелемент підтримує здоров’я скелета, роботу м’язової системи, здоров’я серця і судин та багато іншого. Фосфор і кальцій зміцнюють кістки та запобігають виникненню остеопорозу чи рахіту. А для засвоєння таких речовин потрібне ще й адекватне надходження вітаміну Д.

Однак далеко не всі люди отримують достатню кількість кальцію з харчових продуктів. Такі обмеження можуть пояснюватися й особистими уподобаннями, і фінансовими можливостями. Тому для заповнення дефіциту кальцію можуть використовуватися спеціальні лікарські засоби, наприклад, Кальцій-Д3 Нікомед. Цей препарат також є джерелом вітаміну Д, що важливий для повноцінного засвоєння такого макроелемента. (8)

 

FAQ

 

Який кальцій краще засвоюється організмом?

 

Кальцій із харчових продуктів та дієтичних добавок засвоюється приблизно на одному й тому ж рівні. Всмоктуваність цього мінералу перебуває на рівні 25–30 % (6).

Як джерело кальцію в дієтичних добавках зазвичай використовують карбонат кальцію або цитрат кальцію. Вони відрізняються практично однаковим рівнем абсорбції, але водночас карбонат кальцію містить більшу кількість елементарного кальцію порівняно із цитратом кальцію (40 % порівняно з 21 %), тому його вважають практичнішим для поповнення дефіциту — потрібно вживати менше пігулок, щоб отримати необхідну дозу кальцію (4,6).

 

Які продукти заважають засвоєнню кальцію?

 

Поглинання кальцію можуть блокувати продукти, що містять оксалати (солі та ефіри щавлевої кислоти), зокрема, щавель, петрушка, шпинат, ревінь. Також абсорбцію можуть порушувати фітати, вони є в складі зернових, насіння, горіхів і бобових (6).

 

Які вітаміни та мінерали допомагають засвоєнню кальцію?

 

Засвоєння кальцію неможливе без вітаміну Д — він важливий для абсорбції цього нутрієнта, його поглинання в травному тракті. Під час зниження рівня вітаміну Д кальцій не може проникати крізь стінки кишківника в кров, і в цьому разі починається процес резорбції (руйнування) кістки для підтримання стабільного рівня кальцію в крові (4).

 

Який сир містить найбільше кальцію?

 

Найбільше кальцію міститься у твердому сирі (чедері, пармезані тощо). У 100 г такого продукту міститься до 800 мг кальцію. Для порівняння: 100 г сиру або рікоти містить майже 70 мг кальцію (5).

Чи можна їсти шкаралупу з яєць для поповнення кальцію

 

Шкаралупа з яєць містить значну кількість кальцію, 1 г такого продукту містить приблизно 380 мг кальцію. Здавалося б, з її допомогою можна легко задовольнити добову потребу в такому нутрієнті. Однак лікарі рекомендують використовувати її як джерело кальцію з обережністю, тому що шкаралупа може пошкодити слизові оболонки горла і стравоходу та спричинити харчове отруєння через зараження сальмонелою (9).

 

Література

1. Gabriela Cormick and Jose M Belizán. Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019 Jul; 11(7): 1606.
2. Taylor M. Drake; Vikas Gupta. Calcium. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3. Mark A. Plantz; Khaled Bittar. Dietary Calcium. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
4. Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium; Ross AC, Taylor CL, Yaktine AL, et al., editors. Washington (DC): National Academies Press (US); 2011.
5. Calcium content of common foods. INTERNATIONAL OSTEOPOROSIS FOUNDATION
6. Blerina Shkembi and Thom Huppertz. Calcium Absorption from Food Products: Food Matrix Effects. Nutrients. 2022 Jan; 14(1): 180.
7. Sahya Maulu, Kundananji Nawanzi, Mohsen Abdel-Tawwab etc. Fish Nutritional Value as an Approach to Children’s Nutrition. Front Nutr. 2021; 8: 780844.
8. Адаптовано з інструкції по медичному застосуванню лікарського засобу Кальцій-Д3 Нікомед Остеофорте.
9. Megan W. Bourassa, Steven A. Abrams, José M. Belizá etc. Interventions to improve calcium intake through foods in populations with low intake. Ann N Y Acad Sci. 2022 May; 1511(1): 40–58.
10. Первые жевательные таблетки, которые содержат 1000 мг кальцию + 800 МЕ витамину Д3, Morion Data Q3 2017 в Украине.
11. Larsen et al. J Bone and Mineral Res. 2004, 19, Вибірка N=2983, жінки 66+, 3 роки.
12. Chapuy MC et al 1992 NEJM 327 (23); 1637–42.

Реклама UA-CALC-DIC-082023-079

Читайте також

Кальцій-Д₃ Нікомед Остеофорте – інструкція, склад та спосіб застосування

Кальцій-Д₃ Нікомед Остеофорте – інструкція, склад та спосіб застосування

Кальцій-Д₃ Нікомед Остеофорте – препарат, який допомагає боротися з...
Читати статтю Arrow
Кальцій-Д₃ Нікомед Форте – інструкція, склад та спосіб застосування

Кальцій-Д₃ Нікомед Форте – інструкція, склад та спосіб застосування

Кальцій-Д₃ Нікомед Форте рекомендується до застосування у випадках, коли необхідна...
Читати статтю Arrow
Вітамін Д: користь для здоров’я, джерела та ризики дефіциту

Вітамін Д: користь для здоров’я, джерела та ризики дефіциту

Вітамін Д — це жиророзчинний вітамін, який необхідний організму для повноцінного розвитку й підтримки здоров’я скелета завдяки регуляції засвоєння кальцію
Читати статтю Arrow
Остеопороз у чоловіків

Остеопороз у чоловіків

Остеопороз у чоловіків — це приховане захворювання, яке характеризується низькою кістковою масою та загальним погіршенням архітектури кістки, що призводить до крихкості та підвищеного ризику переломів
Читати статтю Arrow

Цей сайт використовує файли Cookie

Cookie-це тег, який відправляється в браузери і зберігається на жорсткому диску користувача, щоб прискорити і спростити повернення на сайт після перерви. Файли cookie не завдають шкоди комп’ютеру. Однак користувач може змінити налаштування таким чином, що перед установкою cookie-файлу браузер відправляє запит на дозвіл такої установки. Більшість веб-браузерів дозволяють контролювати більшість файлів cookie через налаштування браузера. ТОВ «АСІНО УКРАЇНА» може записувати дані про параметри відвідування свого сайту щодо відвідуваних сторінок і пошукових запитів. Коли ви відвідуєте сторінку, можливо, що інформація у вигляді файлу cookie буде збережена на вашому комп’ютері. Файли cookie ТОВ «АСІНО УКРАЇНА» реєструють тільки Інтернет-провайдера користувача (IP), а також дату і час відвідин. Ці файли cookie використовуються для збору інформації про те, як відвідувачі використовують наш сайт. Ми використовуємо цю інформацію для складання звітів і поліпшення веб-сайту. Файли cookie збирають інформацію в анонімній формі, включаючи кількість відвідувачів веб-сайту, звідки відвідувачі прийшли на веб-сайт і сторінки, які вони відвідали. Файли cookie ТОВ «АСІНО УКРАЇНА» не використовуються для ідентифікації. Файли cookie зберігатимуться протягом всього періоду роботи порталу і можуть бути видалені за бажанням користувача. Щоб дізнатися більше про файлах cookie, в тому числі дізнатися, які файли cookie були встановлені, відвідайте веб-сайт www.aboutcookies.org

Файли cookie та теги збираються про всіх відвідувачів нашого веб-сайту – зареєстрованих та незареєстрованих користувачів.

Налаштування Cookies